I en liten båt på en stor kanal

Klockan är 06.53. Vi har gått upp extra tidigt för att hinna genom slussen så tidigt som möjligt. Men väntetiden blir bara längre. Det sprakar till i VHFen ibland.
Plötsligt hajar Linn till och tolkar den tyska rösten på radion. Det är tydligen en timme kvar innan vi får köra in i slussen.
Trots att vår plan inte gick i lås så surar vi inte för det. Soluppgången är nämligen galet vacker!

5

Lite senare glider vi äntligen in i slussen. Till sällskap har vi ett gäng andra segelbåtar i blandade storlekar. Och ett fraktfartyg på sisådär 180 meter. Vi kände oss inte speciellt stora just då.

6

Efter att ha glidit upp en halvmeter påbörjar vi så vår färd genom kanalen. Vissa båtar gasar på ganska bra, medans andra tar det lite lugnare. Vi lägger oss någonstans mittemellan med 5.5 knops fart.
Dagen flyter på och det ganska enformiga men ändå mysiga kanallandskapet blandas med några stora broar och små färjor.

Klockan 16.30 börjar det helt plötsligt tjuta från motorns instrumentpanel. Viktor konstaterar att den varnar för hög temp och dålig laddning. Vi sliter upp motorluckan och slår genast av motorn när vi vet vad felet är. Den stora drivremmen har gått rakt av så sötvattenpumpen och generatorn står still. Jag letar snabbt upp en ny rem som snart sitter på plats. Motorn har blivit ganska varm, men kyls snabbt när vi startar igen. Bra jobbat!

7

En stund senare börjar vi närma oss kanalens slut och den lilla staden Brunsbuttel. När vi kommer fram till slussen står portarna öppna och välkomnar oss in. Divina Remi hamnar bredvid några andra segelbåtar och en stor skuta som likt oss verkar vara påväg söderut.

Äntligen får vi åka ut ur kanalen och in i floden Elbe! Tidvattnet är för tillfället på väg in. Så vi väljer att åka in i en liten hamn för att vänta tills vattnet rinner ut igen. Det blir mycket lättare att åka med strömmen.

På väg in i den lilla hamnen ska vi först in i en farled som kantas av ett gäng höga träpinnar, Jag ger lite gas och styr in i den lilla leden…
”Slurp”, säger det när vi kör fast i leran. Det kommer en tysk segelbåt som lugnt kör förbi på vår vänstra sida. ”Ni måste hålla till vänster”, säger dom och fortsätter belåtet mot hamnen. ”Okej”, tänker jag och ger full gas. Vi glider långsamt genom leran mot den sidan av farleden som verkar något djupare. Det blir en del stånkande med motorn. Men tillslut ligger vi säkra vid kaj. Fastborrade i leran…

8
Det finns mycke lera vid Elbe
Dela med dig:
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE

4 tankar på “I en liten båt på en stor kanal

  1. Det är så spännande att följa er, så om det dröjer någon dag blir Farmor orolig, Gustav känner mig .Tack för dagens rapport.! Kram alla !

Lämna en kommentar