En blöt man på 90 kg

Strömmen börjar tillta allt mer och de röda ljusen som jag ska styra på styrbord sida om kommer i allt snabbare följd. Sju, sen åtta och så nio knop, utan strömmen som uppstår vid ebb hade vi bara gjort ca tre. Vi susar fram genom natten över Elbe och mot Cuxhaven, snart kan vi se hamnens ingång och jag ger rodret till Gustav då jag inte känner mig helt säker eftersom att strömmen är så stark. Vi börjar sätta upp fendrar på båda sidor för att kunna lägga till där det passar utan att behöva flytta allihopa. För- och aktertampen sätts på plats och vi ropar på Victor som på något lustigt sätt alltid lyckas sitta på toa när det blir som mest spännande. Stackarn får kasta sig upp på däck och vi börjar söka av hamnen efter tänkbara liggplater med vår ficklampa.

P1060032

Så ser vi tre män som från den bortre bryggan vinkar och lyser med en ficklampa, det verkar som om de vill hjälpa oss och hittat en bra plats för oss att ligga på. Vi åker åt deras håll och väl där bestämmer Gustav hur och var vi ska lägga till, inte riktigt enligt deras åsikter då deras förslag innebär att vi antagligen skulle krascha in  bryggan med våra 6 ton båt. Så vi gör oss beredda med Victor i fören redo att hoppa iland och lägga fast tampen, så kan vi ta det lugnt sen. Situationen är lite lätt stressad och när vi glider in mot bryggan inser jag att det är alldeles för långt för Victor att hoppa från fören. Men innan jag hinner tänka längre har vi kommit tillräckligt nära bryggan på min högra sida för att mannen där ska kunna ta tag i mantåget, vilket han också gör. Jag ska bara kort tillägga för er som inte vet att det är bland det dummaste man kan göra om vinden driver båten bort från bryggan, du kan aldrig hålla en 6 tons båt på plats helt ensam om vinden är emot dig. Nåväl, ”No! No!” skriker jag och kastar istället tampen till honom i hopp om att han ska ta den istället eftersom att det var för långt för Victor att hoppa. Vinden trycker båten ut från bryggan och i nästa sekund går allting väldigt snabbt. Innan jag vet ordet av det hänger mannen i mantåget med tampen över axeln, Victor står plötsligt på bryggan (han måste gjort världens monsterhopp) och rycker tag i tampen från mannens axel och lägger fast den. Samtidigt lossnar mantåget med en smäll (det är inte meningen att en 90 kg man ska kunna hänga i det) och mannen trillar i vattnet. Tumult uppstår i någon sekund innan mannen är uppe på bryggan igen och vi får veta att han är okej, det är bara hans iphone som tagit skada. Men nu ligger vi iallafall fast och kan i lugn och ro dra in båten mot bryggan med hjälp av några fler tampar.

Trodde vi, den andra mannen som fortfarande är kvar vill nu visa framfötterna eftersom att vi inte följde hans plan från början och börjar hastigt dra i tamparna för att på båten på plats. Resultatet blir att det går lite för snabbt och jag hoppar iland för att försöka hindra peket från att nudda en järnstolpe som finns där men det går emot ändå. Gustav slänger ur sig några svordomar men som tur är blev det inga märken och nu ligger vi på plats. Vi pustar ut och märker ganska snart när Victor börjar prata med männen att de är fulla och att han som trilla i inte är sjövan för fem öre, vilket också förklarar hans mycket konstiga agerande. Vi skrattar åt det hela och tänker att detta var den mest händelserika tilläggningen hittills och tur var det att inget och ingen kom till skada. Det slutade helt enkelt bara med en man som blev lite blöt och vi var iallafall helskinnade framme i Cuxhaven.

P1050991
Ett litet hej från Cuxhaven
Dela med dig:
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE

6 tankar på “En blöt man på 90 kg

 1. hej igen
  blir nu vindarna i näsan kan ni gå på standing mast route i Holland. In i norra Holland o ut i södra . masten på . ett litet äventyr . slussavgifterna betalas i en träsko !! som slussvakten hänger ut. kul grej . har gått den syd nordlig för att undvika flera dagars nordlig kuling.
  sen vet jag att ni ville till Dover o några tips här. gå absolut vinkelrätt över kanalen . gör man inte det , dom ser er , blir dom griniga. Dover har 2 ingångar , ta den södra . tidvattnet strömmar starkt beroende på i vilken fas den befinner sej på , tvärs ingången . Har gått in där 4 ggr o första gången blev jag skärrad över strömmen . hade ingen vhf på o till följd kom det ut en båt o informerade om att jag fick vänta 5 min. strax efter kommer det en vrålande hovercraft färja ut . dom är nu ersatta med minst lika skrämmande snabbfärjor . dom vill man inte möta i öppningen .
  såg att ni hade bottenkänning efter kielkanalen, så jag avslutar med en hälsning cruisers brukar ge varandra.
  may you always have water under your keel.
  Geronimo

  • Hej Kjell
   Tack åter igen för många bra tips!
   Just nu är vi i holländska Den Helder och laddar upp inför kanalen.
   Så nu får vi helt enkelt se vart våra nästa stopp blir.

   Ha de fint!

Lämna en kommentar