När Divina Remi kom till Lysekil del 1

Klockan är 06.00 när jag denna tidiga augustimorgon sakta glider genom Bullandö hamn ute på Värmdö. Jag står här i min nya båt Divina Remi som med hjälp av lite vind ska ta mig runt jorden. Nu börjar äventyret, nu är det bara ett år kvar innan jag kastar loss från bryggan i Lysekil. Men först måste jag ensam ta mig hem med en båt jag aldrig seglat innan…

1

En bit ut i skärgården svänger jag runt en ö och sätter kurs mot sydväst. Vinden blåser friskt från sydost och planen är att segla hela dagen och utnyttja de fina förhållandena. Seglen hissas efter lite trixande, och jag känner hur ett lugn fyller kroppen.
Dagen passerar i en väldig fart medans jag njuter av Stockholms vackra skärgård. Vi seglar förbi utö och några andra öar som Evert sjunger om. Farten är bra och några timmar senare passerar vi den mytomspunna utposten Landsort. Arkösund nästa!

Fram mot kvällen har det mörknat när jag glider in bland öarna utanför Arkösund. Till sällskap har jag en helikopter som flyger runt och lyser med strålkastare mot vattenytan. Undrar vad dom letar efter… Kanske e ja efterlyst?
Snart försvinner helikoptern söder ut lagom till att jag glider in i hamn. Det har varit en lång dag, och imorgon väntar en minst lika lång. God natt.

4

Nästa dag vaknar jag till solsken och sydvästliga vindar. Vilket i det här läget betyder motorgång genom skärgården. Denna dag blir det många fina intryck från en underbar skärgård. Naturen bjuder på skogstäckta öar så långt ögat kan nå. På väg ner mot öppet vatten ser jag en örn breda ut sina vingar och glida in mot land. Mäktigt! En segeltur senare sätter jag kurs mot Västervik där vi lägger till med hjälp av en trevlig tysk som bor i sin Hallberg Rassy 26a precis intill. Sen blir det mat och läggdags. En väldigt tidig morgon väntar…

5

Två dygn senare är det mörkt när jag navigerar in mot hamnen i Karlskrona. Påminn mig om att jag aldrig mer ska segla genom Kalmarsund…
Men på kajen står Linn med sitt stora leende och dagen blir genast mycket bättre. Jag lägger till och Linn får sin första rundtur i Divina Remi. Hon har kommit direkt från Tyskland för att segla med till Lysekil. Vi firar med gourmetmat tillagad på skutans gasolspis innan det är läggdags. Imorgon ska vi utforska Blekinge skärgård.

2

Ja vad ska jag säga om Blekinge skärgård… Grund, grundare, grundast, Blekinge…
Som tur är så håller vi oss i farleden mellan myllret av småöar och skär. Det finns liksom inget annat alternativ. Åker man en meter utanför pinnarna så kommer du stå på grund. Efter en liten dispyt med brovakten kommer vi tillslut förbi bron som släpper ut oss utanför alla öar. Ut mot Hanö!

6

Hanö, Hanö, Hanö, en av dom absolut vackraste öarna i Svea rike må jag faktiskt påstå. Skiftningarna i naturen är det som fascinerar mest. Stora öppna vidder blandas med någon slags urskog och en strand fylld med gigantiska stenbumlingar. Därtill kan man med lite tur även få se en och annan kronhjort. Ja Hanö är helt underbar! På kvällen sitter vi i båten och tjuvlyssnar på Skåningar och Blekingebor som skålar ikapp och sjunger visor vi aldrig hört. Det här är seglingsliv när det är som bäst!

 

Dela med dig:
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE

Lämna en kommentar