När Divina Remi kom till Lysekil del 2

Del 1 hittar ni här: http://www.havetrunt.se/forberedelser/340/

På sjätte dagen tar vi en liten sovmorgon och vaknar till ett lugnt hav. Vinden kommer från syd, så vi startar motorn och sätter kurs mot Simrishamn. Divina gungar långsamt fram i fyra knops fart medans jag sitter och studerar gps:en och alla fartyg som dyker upp via satellitsändaren. Någon kommer hela vägen från Panama, medans en annan har tagit sig till Blekinge från St. Petersburg.
Snart börjar Simrishamn och ostspetsen på Skåne uppenbara sig vid horisonten. Det tar några timmar till så är vi plötsligt där. Kursen läggs om mot väst och vi kan äntligen hissa seglen!

5

Vinden är svag men puttar oss ändå mot målet i 4 knops fart. Det är härligt att slippa motorljudet och handstyrandet. Nu gör vindrodret och seglen jobbet åt oss istället.
Längs med Skånes sydkust är det ganska långt mellan hamnarna, och några öar finns det inte så långt ögat når. Vi passerar Abbekås runt 18 tiden, men tycker att det inte borde vara några problem att nå Smygehamn innan 22. Vinden avtar åter igen och motorn får göra sitt. Klockan 22.30 lägger vi till i hamnen och går genast bort till Sveriges sydligaste fyr. Dörren står öppen, så vi går in och tar oss upp till fyrens kupol. Därifrån kan vi se Östersjön breda ut sig mörk och mystisk…

_MG_8568

Nästa dag sätter vi kurs mot Öresund. Med vinden i ryggen går det snabbt och efter bara några timmar styr vi in i sundet. Där möter vi en stadig motström som inte ger något varmt välkomnande. Farten sjunker från 6 till 3 knop och det går åter igen långsamt fram. Under dagen får vi varierande strömmar och ostabil vind. Ibland åker vi nästan baklänges för att nästa stund flyga fram. Lite söder om ven tornar ett åskoväder upp sig över Danmark. Blixtarna far och flyger i takt med starka kastvindar. Men vi klarar oss undan den värsta vreden och kan snart lägga till i ett rofyllt Helsingör. På vår kvällspromenad stöter vi inte på många människor, men lyckas tillslut hitta en pizzeria som slänger ihop två kebabrullar åt oss. Rullarna avnjuts i båten tillsammans med en halvljummen öl innan det är dags att krypa till kojs. Gonatt…

_MG_7853

Vi hinner knappt vinka hejdå till Danmark innan vind och ström puttar oss ut ur Öresund. 6 knop visar farten trots bara en lätt vind i ryggen. Hallandskusten närmar sig snabbt och jag njuter vid rodret. Så dör plötsligt både vind och ström. Det händer ingenting… Efter en stund börjar till och med dimma lägga sig runt oss. Seglen åker ner och vi tar ett dopp i väntan på sydvästvinden. Men inget händer. Motorn brummar igång och vi börjar tuffa fram genom dimman. Timmarna flyter förbi och någon vind finns inte att finna. Men så kommer den äntligen, sydvästan! Upp med seglen, och så far vi fram igen.
Under kvällen tilltar vinden ännu mer och börjar krypa upp mot 10 sekundmeter. Vågorna reser sig ur havet och blir höga och branta utanför den långgrunda hallandskusten. Vi tar ner lite segel och ställer in vindrodret.
Linn går ner i båten men blir snart sjösjuk av gungandet. Hon får ta plats i sjökojen medans jag håller vakt.
Det blir en härlig nattseglats med ett svagt månsken som sällskap. Ibland går jag ner för att titta till Linn där hon ligger tryggt i sin sjökoj. Natten går och morgonen kommer lagom till Göteborgs insegling. Det blir lite slalom innan vi passerar Öckerö och kan få skydd för vågorna. Linn har vaknat och tar snart plats i sittbrunnen. Skutan styrs mot nordost och Marstrand…

_MG_8033

 

På Marstrand kan vi riktigt pusta ut för första gången sedan Hanö. Här ligger Divina i ett öde sommarparadis som alla badgäster lämnat någon vecka tidigare. Vårt enda sällskap är ett äldre tyskt par i en stålseglare. Hamnbiljetten införskaffas och vi tar en liten promenad på ön.
Denna ö har oerhört mycket charm med sin varierade natur och fästningen som grädde på moset. Dagen till ära kan vi traska runt nästan helt ensamma och bara njuta av atmosfären. Fyrar, klippor, grottor och fästningen berättar historier om krig och sjöfarare. Jag kan inte komma på någon visa av Evert som handlar om denna ö. Konstigt…
När vi kommer tillbaks till båten är det dags för en liten matbit. Efter maten tittar vi på film, men somnar snart av ren utmattning. Nattsegling tar tydligen på krafterna.

_MG_7049

Sista morgonen på vår resa runt Sverige! Det är inte speciellt långt till Lysekil. Så vi bestämmer oss för att segla genom den vackra Havstensfjorden.
Dagen flyter på i takt med att vi passerar Tjörn och Orust. Vid nordostspetsen på Sveriges tredje största ö är det så dags att svänga in i Koljöfjorden och starta motorn. Vattenytan ligger blank och det enda som stör den är ett lätt sommarregn. Snart kommer vi fram till Flatö och den gamla linfärjan. Tror ni att det var här Evert Taube skrev sina visor guppande i en liten träjulle? Eller var det rent ut av hemma i Stockholm med en whiskeyflaska som enda sällskap? Jag hoppas på det första…
Vi passerar genom Sveriges vackraste farled som mynnar ut i vår gullmarsfjord. Härifrån sätter vi rak kurs mot Lysekil, så 43 minuter senare lägger vi till vid den gamla träbryggan i södra hamnen.
Vi och Divina Remi är äntligen hemma!

6

Dela med dig:
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE

2 tankar på “När Divina Remi kom till Lysekil del 2

  1. Härlig reseskildring, det kändes nästan som att man var med själv! Ser fram emot att följa er och läsa om era äventyr till havs.

Lämna en kommentar