Besök hos segelmakaren

Då var det dags att gå till segelmakaren för en titt på vår stora genua.
Jag kommer fram till källaren där Jan driver segelmakeriet Swedsail. Han håller upp dörren och jag släpar in seglet som är aningen för stort för dess tilldelade segelsäck. Vi börjar prata segling och kommer genast bort från ämnet segelmakeri. Jan som har hållit på några år har ju hunnit stifta bekantskap med diverse långseglare. Jag får höra historier om egensinnade gubbar i storfidror varvat med dom något rikare långseglarna som vill byta segel lika ofta som kläder. Det måste ju vara utrustningen det är fel på om båten inte seglar som man vill? Eller kanske inte…

1

Vi tar med seglet upp till den stora salen.
Snart ligger det utvecklat i hela sin prakt. ”Segel är faktiskt ganska mäktiga”, hinner jag tänka under tiden som Jan stegar runt och med van blick inspekterar den vita duken. Det är uppenbart att den svaga punkten är det blekta uv-skyddet som är mer rosa än rött. Resten av seglet ser dock riktigt fint ut. Och enligt Jan så kommer duken klara 3 år runt jorden utan problem. Sen blir det mer långfärdssnack igen.

2

Några historier senare kommer vi överens om att hela uv-skyddet ska bytas och jag önskar mig ett blått istället för det röda. Men Jan funderar på att överlappa det gamla och därmed få extra tjockt skydd. Vilket betyder att ett blått förmodligen kan se ganska konstigt ut. Så vi får helt enkelt se hur vårt segel ser ut när vi hämtar det i augusti. Kanske blir något helt annat… ”Du måste ju ha en reparationspåse med lappar och tråd också”, säger Jan precis innan jag hinner gå. Jag svarar att vi får ta en lektion i segellagning nästa gång vi kommer på besök. Sen åker jag in till stan och beger mig ut på havet med familjen. Gött!

3
Segelmakeri verkar inte va något stressigt arbete

Tack för en trevlig pratstund Jan

Dela med dig:
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE

Lämna en kommentar