Amsterdam

Väckarklockan ringer och för en gångs skull är det faktiskt jag som är den piggaste. Helst skulle jag vilja ruska liv i alla så att vi kom iväg så fort som möjligt men det skulle nog inte vara så uppskattat. Så istället sätter jag på lite musik för att få herrskapet att vakna, coldplay blandat med lejonkungen blir det. Och så hoppar dem upp en efter en. Vi brer några mackor, alla går på toa tre gånger om och sen kommer vi äntligen iväg till spårvagnen. Vi timar den perfekt och efter ett byte i Den Haag sitter vi på tåget till Amsterdam.

P1060223

Inne i vagnen är det god stämning, folk skrattar och pratar, ända tills konduktören kommer. Det visar sig nämligen att detta var en ”tyst vagn” och han ber nu alla att ta hänsyn till det. När han gått uppstår en tryckt tystnad där alla kikar flinandes på varandra och så rullar tåget in på nästa station. Alla sitter knäpptysta och in kommer en familj från England verkar det som och pratar glatt, speciellt fadern snackar på och försöker få även sina nya bordsgrannar att prata. Någon sekund efter brister större delen av vagnen i skratt och det var på något vis en sån rolig och härlig händelse att jag var tvungen att skriva ner den.

Hur som helst, vi kom fram till Amsterdam och började att släntra in mot centrum i jakt på något mysigt frukostställe. Det fick bli ett litet bageri och efter en macka, kaffe och crossiant där var jag mer än väl rustad för dagen. Vi fortsatte att strosa runt, kikade i affärer och iakttog alla de människor som uppehöll sig på gatorna. Ganska snart kom vi fram till Red Light Destrict som verkligen är ett fint område i centrum men för mig tappar större delen av sitt värde genom prostitutionen. Jag vet inte, jag tycker bara det är fel och efter en föreläsning som jag hörde under min gymnasietid av en f.d prostituerad, tror jag inte att någon tjej med ett fritt val skulle välja detta yrke. Men jag försökte trycka bort min ilska mot orättvisan och titta på byggnaderna och kanalerna istället. Dessutom kändes det hela inte så påträngande så länge som det var ljust.

P1060237

P1060240

Vi spenderade dagen med att promenera runt i olika stadsdelar som vi fått rekommenderat och jag tyckte hela tiden att det ena gatan var vackrare en den andra. Jag tror aldrig att jag sett en så grön stad med så mycket växtlighet även inne bland husen. Så Amsterdam hamnar definitivt på top-1 tillsammans med Berlin.

Efter lite gött häng i Vondelpark gick vi tillbaka till stationen för att låsa in våra väskor och göra oss redo för kvällens äventyr. Amsterdam när det var mörkt var en helt annan grej, flären var otroligt mysig och gatorna verkade mindre och om möjligt ännu mer fyllda av folk, fast nu i en lugnare sinnesstämning. Vi letade upp ett sushiställe och åt där vår middag. Sen kikade vi runt på lite olika pubar innan vi hamnade på en nattklubb som inte liknade någon jag varit på tidigare. Vi stannade där i några timmar innan vi promenerade tillbaka till stationen och tog tåget hem. Ca kl åtta på morgonen stupade vi i säng helt utmattande och uppfyllda av alla de intryck som Amsterdam gett oss. Amsterdam, I’ll definitely come back!

P1060227

 

Dela med dig:
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE

Lämna en kommentar