Helgoland i mitt hjärta

Så sitter jag här på Helgoland. Ön jag har sett på tv och som lovordats av alla möjliga människor. Förväntningarna är höga…

Vi äter en snabb lunch och ger oss sedan ut för att utforska Helgoland i sommarvärmen. Det första vi möts av är en så kallad ”sailorshop”. En gång i tiden kanske det fanns båttillbehör här. Men numera fylls hyllorna av parfymer, godis, tobak och skattefri sprit i alla möjliga smaker och former. Efter lite botaniserande bland whiskeyhyllorna var det äntligen dags att ge sig av upp på ön.

1

Vi knatar upp för den långa rödbruna grusbacken som ska ta oss till fyrtornet. Ju högre upp vi kommer desto häftigare blir denna plats. Stigen övergår i trappor och jag blir helt förstummad av utsikten. Nu ligger hela nordsjön i all sin prakt framför mig. Nästan helt blank, och mycket lugnare än vad jag hört om.
Vi fortsätter upp på stigen som ska ta oss runt öns alla hörn och kanter.

2

Uppe på toppen möts vi av ett böljande månlandskap som skapats av engelska bombningar strax efter andra världskriget. Vi följer kanten precis intill dom höga röda klipporna som är så säregna för just Helgoland.
När vi kommer ut mot nordspetsen möts vi av klippor knökade med havssulor som har fullt upp att försvara sina bon och handlingsförlamade ungar. Och som om inte det vore nog så kommer ett gäng sällskapssjuka får som nyfiket börjar nafsa på oss och diverse kameraprylar. Grymt häftigt!

3

Dagen avrundas senare i sittbrunnen med en härlig måltid och gött häng. Många människor stannar till uppe på den höga kajen för att spana in vår båt och ställa lite frågor om vår resa. Kul!

Påföljande dagar spenderas även dom på Helgoland. Vi åker över till den lilla sandön Dunen och tittar till alla sälar. Det finns tydligen runt 1000 sälar på denna lilla ö. Hälften knubbsälar och hälften gråsälar. Och gråsälarna är grymt stora…

4

Denna kväll får vi en inbjudan av Frank i den fina grannbåten Spica. Självklart tackar vi ja och dom närmsta timmarna spenderas i Franks sittbrunn. Vielen dank Frank!

Tack för en underbar vistelse Helgoland!
We will be back!

5

Dela med dig:
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE

8 tankar på “Helgoland i mitt hjärta

Lämna en kommentar