Makrillfiske och bara en månad kvar

Det är onsdag den tjugonde juli tvåtusensexton. Molnen täcker himlen när jag och pappa kastar loss från bryggan. ”Dom har lovat vackert väder”, säger pappa och styr vår lilla motorbåt mot dom yttre skären. Ut mot dom stora makrillarna…

2

Vi passerar snart jämningarna och närmar oss sälarna ute på smedjebrotten. Här ska vi fiska.
Det är skönt att vara ute på sjön igen. För tillfället blir det väldigt mycket förberedelser. Båten ska fixas, dom sista prylarna ska inhandlas, rum ska städas, papper ska fixas, a ni förstår grejen. Det är en hel del kvar å göra.
Men här ute på havet är det som om alla måsten försvinner. Jag kan bara sitta och gunga med i vågornas takt samtidigt som våra häcklor fiskar nere på 7 meters djup. Gött ere!

1

Pappa styr vidare längs med djupkurvan och det dröjer inte länge innan mitt spö indikerar hugg. Plötsligt bugar sig även farsans spö och det blir en klassisk dubbeldrill.
Fiskarna närmar sig båten och snart ligger där 8 fina firrar i hinken. ”I med grejerna igen”, ropar jag och hivar paravan och häckla överbord…

3
Sälarna följer nyfiket efter

Och i den takten fortsätter de. Vi hinner knappt få i grejerna innan makrillarna kastar sig över dom gång på gång.
Tillslut får vi en lugn stund och kan konstatera att hinken är halvfull. 50-60 makrillar säger pappa med ett leende som sträcker sig mellan öronen. Vi fortsätter tuffa ut på havet. Lite färre hugg nu, men det spelar mindre roll när molnen skingrar sig och solen tittar fram.
Någon timma senare förtöjer vi båten i bryggan och rullar hemåt. Nöjda som få!

4

Och nu är det exakt en månad kvar tills vi ger oss ut på vår stora resa… Jordenruntseglingen!

Dela med dig:
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE

Lämna en kommentar