Biscaya – Allt mellan himmel och helvete…

Jag sitter och styr över böljerna och vi gör knappt 3 knop med hjälp av den lätta brisen Biscaya har att bjuda på. Linn sitter bredvid mig med hinken i högsta hugg och en lätt grön nyans i hela ansiktet. Någon minut senare gungar båten till och Linn kan inte kämpa emot längre. Hon spyr upp dagens lunch samtidigt som en delfinfena bryter ytan precis bredvid båten…

1

Vi har varit ute ett dygn, och Biscaya bjuder på lätta vindar och varierande böljor. Ibland blåser det på bra, för att 10 minuter senare blåsa mycket mindre så att seglen hänger och slår. Och så kan det hålla på i flera timmar… Man kastas mellan hopp och förtvivlan. Men alla negativa tankar försvinner ut i luften när man hör detdär ljudet… Har man aldrig hör det så är det svårt att förstå vad jag menar. Men ska jag försöka förklara det så är det som ett snabbt pysande ljud. Eller att någon försöker andas ut väldigt snabbt. Det innebär i alla fall att Delfinerna har kommit!

ska%cc%88rmavbild-2016-10-01-kl-17-24-28

När delfineuforin har lagt sig efter några timmar kan man så luta sig tillbaka i den lätta brisen och börja tänka på vaktchemat igen. Vad ska jag äta till lunch? Ska jag läsa? Redigera film? Fota? Eller kanske bara va? För det mesta blir det sista alternativet som tar upp ens tid. Då kan man sitta och filosofera om saker man inte tänker på speciellt mycket när man är i land och dagarna är späckade med saker som ska göras.

2

Det blir lite segling blandat med motorgång. Och någon kväll ligger vi bara och driver under stjärnhimlen. Visste ni att man ser mycket fler stjärnor när man är långt ut på havet utan massa ljus som stör? Nu kan jag intyga att det finns mycket mer stjärnor på vår himmel än dom man brukar se hemma från gatan. Häftigt!

3

Efter tre dygn börjar vi närma oss Spanien och nätterna blir allt varmare. Men vinden är svag, och det går väldigt långsamt mot målet. Vi planerar att komma fram på fredagen, men på grund av uteblivna vindar så får vi helt enkelt vänta… På kvällen börjar så vinden öka och sakta vrida till rätt riktning. Klockan 21 ökar den lite till och vrider det sista som krävs för att vi ska kunna hålla rak kurs mot La Curuna!

4

8 timmar senare glider vi sakta in i hamnen och lägger oss precis bredvid den tyska båten Tuuli som lämnade Camaret sur mer samtidigt som oss. Världen gungar när vi hoppar av båten, och vi känner av att benen vant sig med sjölivet dom senaste 4 dygnen.
Lite senare lägger vi oss för att sova några timmar.

Vi är i Spanien och har klarat den kanske farligaste etappen på hela vår resa… Biscaya!

Dela med dig:
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE

18 tankar på “Biscaya – Allt mellan himmel och helvete…

 1. Det får inte bli Spann-igen ;).Haha!
  (Ja, jag vet. Den ÄR dålig ;-).)
  Ha det gått och lev på!
  Kram från mig!

 2. Båten försvinner ibland på kartan? Vad kan det bero på? Gå det fortfarande spårvagnar i La Curuna ?
  Det är 15 år sedan jag var där, en fin hamn.

 3. Ska hälsa från Anke (kantor med dottern Marte). Efter att ha sett er vlogg tycker hon det är roligt att det finns ungdomar som ni! (Jag med!) Ni inspirerar och ger hopp!
  Massor med kramar till alla på båten!

 4. Well written, Gustav, and well translated, Google :-)
  It looks like you have some crazy underwater footage from the dolphins, awesome! Looking forward to seing it.

Lämna en kommentar