Hejdå Helgoland och hallå Holland!

P1060153

Klockan är 03.30 och väckarklockan ringer. Gustav studsar upp och skakar liv i allihopa innan han går ut och förbereder för avfärd. Jag börjar stuva undan allting inne i båten så att inget ska fara runt när vi väl kommer iväg. Inte långt därefter kastar vi loss från Helgoland hamn och glider ut i den till synes stilla natten. Målet är inställt på Holländska kusten, så långt som vindarna tar oss helt enkelt. Vi sätter segel och tar en sydlig kurs till att börja med för att runda de stora farlederna och istället segla mellan dem och den Holländska kusten.

Det tar ca 15 minuter innan jag börjar känna av sjösjukan, spjukey åker fram (spyhinken, den fick sitt namn efter att hen hängde med mig hela dagen) och först 14 timmar senare kommer den att lämna min sida. Jag måste säga att jag är ganska stolt ändå, spyfri i mer än två veckor som sjösjuk på sjön är ganska bra tycker jag och så himla illa var det faktiskt inte. Victor klappade min iallafall på axeln och sa att det var bra att jag fortfarande log och skämtade om det efter 12 timmar.

P1060152

Nåväl, dagen passerade fort, vi sov en del, lagade mat och turades om att styra. Framåt natten började vi att sitta vakt, tre timmar per par och jag tryckte i mig dextrosol för att inte somna under mitt och Gustavs pass. Men passet mellan 04.30-8.00 var faktiskt riktigt fint. Dagen började att gry och överallt omkring oss var det en massa fiskebåtar så att man hela tiden hade något att styra undan för och hålla utkik efter och då går tiden fort. Så efter ca 38 timmar till havs glider vi in i Den Helders väldigt lilla men mycket fina gästhamn, i övrigt verkar det som om hamnen används av den holländska flottan och överallt kryllar det av militärbåtar och snubbar i uniform. Så nu är vi i Nederländerna, vi klarade vår första seglats på Nordsjön fint, den var till och med snäll mot oss och idag ska vi bara njuta av den vackra vädret och Den Helders mysiga gator. Hej så länge!

Dela med dig:
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE

4 tankar på “Hejdå Helgoland och hallå Holland!

  1. We lay beside you in the Helgoland Harbour Last week. To follow you would be easier, if you would write sometimes also in english. Good Journey!

  2. Bra jobbat, Linn! Hoppas det inte blir så långvarigt med ditt speciella förhållande till hinken! Jag mådde illa 2 x nio månader -( och det var det i vilket fall som helst värt!) Håller tummarna att du snart har det avklarat! Och massor av pussar o kramar!

Lämna en kommentar