En sann hjälte

Tillbaka på båten kändes det som om jag inte varit ifrån den alls och jag vande mig snabbt vid att världen inte stod stilla mer. Dagarna gick fort och vi vandrade runt på södra delen av ön den ena dagen. Tittade på de kända husen vid Moonhole (ett privat naturreservat) från håll och badade i det turkosblåa vattnet. Dagen efter vandrade vi istället norrut till The Old Hegg Santuary där en gammal man vid namn Otorn King jobbade med att bevara den utrotningshotade Karettssköldpaddan. Han var tidigare dykare och fiskare och har dödat många sköldpaddor för deras sköld och kött, det är en gammal tradition att äta sköldpadda här. Men när han pensionerade sig och insåg hur mycket färre sköldpaddor det numera i vattnen runt ön bestämde han sig för att hjälpa dem. Så 1995 startade han sitt lilla projekt med endast en liten nykläckt sköldpadda som han provade vilken mat som passade, vad för mediciner han kunde använda med mera.

När han såg att hans försök fungerade byggde han flera större bassänger och har idag släppt tillbaka omkring 900 individer i havet. Han släpper ut dem när de är mellan 5-7 år, ju senare desto högre chans för överlevnad. Anledningen till att de släpps ut först vid 5 år ålder är att de först då kan dyka och simma snabbt, vilket krävs för att hinna undan från hajar. Människor hjälper bara turen mot. Ovan släpper ut dem på olika stränder runtom på Grenadinerna för att de ska komma tillbaka dit och lägga sina ägg senare i livet. Men könsmogna blir det först vid 25 år ålder och sen lägger de bara ägg vartannat år.

Jag blev lite ledsen där jag satt och tittade på alla dessa sköldpaddor i tämligen små bassänger, inget djur som lever i fångenskap kan förstås jämföras med ett som lever i det vilda. Att det ska behöva vara så bara för att människan utrotar dem är något jag inte riktigt kan förstå. Samtidigt oroade man sig lite för hur det skulle gå för dessa sköldpaddor i framtiden då gubben var gammal och han inte verkade ha någon efterträdare eller någon utomstående organisation som hjälpte honom. En ung kille var anställd och hjälpte till med skötseln men det var också allt.

Ortons historia var mycket intressant att lyssna på och jag rekommenderar alla som åker till Bequia att åka och besöka hans projekt. Han nämnde ofta att ”vi inte skulle kunna föreställa oss hur mycket han fått kämpa för detta men en stund senare när vi pratade med hans anställde förstod jag mycket väl vad han menade. Den unga killen sa själv att han bara tagit jobbet för pengarna och att han helst av allt skulle vilja ha en egen firma, vara rik och ha ett hus så att han kunde ”be free and smoke weed” (vara fri och röka marijuana) som han själv uttryckte det. Han sa också att han bara brydde sig om sig själv och jag frågade mig ett flertal gånger vad han fått vara med om under sin uppväxt. Någonstans där förstod jag att om detta var killen som Orton valt att anställa, måste ju han varit den bäst lämpade för jobbet, kan man ju hoppas.

Den minsta sköldpaddan är bara 6 månader!

Vi fortsatte samtalet, Orton hade åkte in till stan, eller nja, ett samtal kanske det inte riktigt var utan mer en diskussion. Det visade sig snart att denna unga killen (endast 22 år) hade mycket radikala åsikter gällande homosexualitet och var mycket upprörd över att det numera var legalt i St Vincent och Grenadinerna. Jag försökte länge att övertyga honom om det motsatta, sätta det i olika perspektiv men det gick helt enkelt inte fram. Ändå hoppas jag att eftersom han hört mina åsikter och vad jag tyckte i frågan att han någonstans i sitt undermedvetna skulle lyssna. Efter ett tag när han yttrade alltfler hemskheter, Gustav stått tyst en bra stund och jag började bli rädd för att han skulle bli arg (själv kokade jag inombords),sa jag att vi nog skulle gå nu och att det varit intressant att höra hans åsikter även om de helt klart skiljde sig från mina. Precis innan vi skulle gå vänder sig killen till Gustav och frågar ”and what do you think” (vad tycker du) svarar Gustav bara

”I think I’m gonna become gay, you inspired me”(Jag tror att jag ska bli homosexuell, du inspirerade mig). Killen tappade hakan och jag hade lust att high-fivea Gustav så klockren som svaret var.

Själv kom jag fram till en mycket viktigt slutsats vad gäller det som är viktigt här i världen 1. Utbildning och 2. att inte legalisera droger.

Dela med dig:
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE

4 tankar på “En sann hjälte

  1. Bra talat,
    bägge två.
    Man blir bara matt av hur dumma folk kan vara.
    Och lika fantastiskt att en ensam människa viger sitt liv för sköldpaddorna, hoppas det ordnar sig för dom.
    Fortsätt och ha det så gott och det är så fantastiskt att följa er resa. Kramar

Lämna en kommentar